Account
Formulator

Stel je eigen supplement samen en ga direct van start met de Online Formulator

Adres
Welkom bij EHF Production

Log onderstaand in met jouw gebruikersnaam en wachtwoord

Registreer je hier
Vraag een account aan of log in
Geregistreerd
Nieuws | 16.04.2020

Deze 10 dingen kun je doen om je immuunsysteem beter te maken

Een goede weerstand heeft alles met balans te maken. Want wat je wilt is dat je lichaam onschuldige en vaak ook gezonde dingen herkent als vriendelijk en daar niet tegen vecht (zoals  bv groente, fruit en noten). En als er indringers het lichaam binnenkomen deze hard en snel onschadelijk maakt. In deze blog 10 dingen die je kunt doen om de balans in het immuunsysteem te optimaliseren.

1. Sporten
Wetenschappers zeggen inmiddels: "zitten is het nieuwe roken". Daarmee bedoelen ze dat te weinig bewegen leidt tot een verslechtering van de stofwisseling en de werking van het immuunsysteem EN uiteindelijk ook vaak leidt tot een te hoog vetpercentage. Zowel conditietraining als krachttraining zijn belangrijk. Duurtraining zorgt ervoor dat je hart en longen een goede conditie hebben en laat je overmatig vet verbranden. Dat is fijn want overmatig vet ontregelt je immuunsysteem. Krachttraining zorgt voor ontstekingsremmende hormonen en extra spiermassa. Dat laatste is ook belangrijk voor je immuunsysteem. 

2. Gezond gewicht
Overgewicht, en vooral veel vet in je buikholte, zorgt voor een te veel ontstekingshormonen. Gelukkig gaan deze hormonen ook weer omlaag zodra je dat (inwendige) vet wegwerkt.

3. Regelmatig vasten
Naast dat vasten zorgt voor snel gewichtsverlies van vooral inwendig buikvet heeft vasten op zichzelf een sterk ontstekingsremmend effect. Elke week een dag vasten is daarom erg gezond. Probeer die dag wel voldoende te bewegen of nog liever, actieve duursport te doen (Sportvasten). Je beschermt dan je lichaam tegen spierafbraak en je blijft veel energieker. Prof. Longo heeft aangetoond dat 3 dagen achtereen vasten zelfs een groot deel van je immuunsysteem vernieuwd.

4. Meer plantaardig eten en zo nu met regelmatig vegan dagen
Dierlijke voeding bevat veel verzadigd vet en bepaalde eiwitten die het ontstekingssysteem actiever maken. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat veganisten en mensen die meer plantaardig eten vaak slanker zijn en ook minder immuunsysteem disbalansen hebben.

5. Voldoende vitamine A, C, D, B12, Selenium, Zink, Koper
Bij iedereen is bekend dat bepaalde voeding extra goed is voor je weerstand. Levertraan is heel bekend, en zeewier en vitamine C houdend fruit zoals sinaasappels. Lees hier meer over vitaminen en mineralen en je immuunsysteem.

6. Goede rustige ademhaling
Al meer dan 50 jaar geleden zag de Russische arts Buteyko dat een rustige ademhaling veel gezondheidseffecten had. Veel westerse mensen ademen te snel en te vaak. Hierdoor verkrampen zonder dat je het weet je bloedvaatjes en verzuurt het lichaam. Het immuunsysteem functioneert niet goed in een zure omgeving dus een makkelijke oplossing is goed te ademen in je buik. Doe dit dan 6 x per minuut in-en-uit

7. Meditatie
Het hoofd van de meesten van ons komt nooit tot rust. Wetenschappers hebben ontdekt dat als je je stress systeem altijd wat harder aanstaat er een disbalans in je hormonen ontstaat die ook een disbalans in het immuunsysteem veroorzaakt. Mindfulness, yoga en allerlei vormen van meditatie kunnen je helpen zowel tussen de oren als binnen je weerstand in balans te komen.

8. Voldoende slaap
Tijdens je slaap herstellen hersenen en alle organen, waaronder je immuunsysteem. 

9. Veel polyphenolen
Polyphenolen zijn bijzondere stoffen die we terugvinden in specerijen, noten, groente en fruit. Eerder schreven we al over de kracht van plantaardige voeding voor het immuunsysteem. Maar sommige plantaardige producten geven het immuunsysteem een extra boost. Vooral het kruid Kurkuma staat bekend brengt het immuunsysteem in balans, net als groene thee en knoflook.

10. Vette vis of omega-3 
In de meeste dierlijke producten zoals zuivel, vlees, kip en eieren zitten veel omega-6 vetzuren. Hoewel je deze nodig heeft voor je gezondheid in immuunsysteem hebben we in de westerse voedingsgewoonten eigenlijk te veel van dit soort vetzuren. Hierdoor kan je weerstand uit balans raken. De natuurlijke tegenhanger van omega-6 vetzuren zijn de omega-3 vetzuren. Deze komen vooral voor in vette vis. Door minimaal 2 x per week vette vis te eten en minder vlees en zuivel breng je de balans terug.

Deel deze pagina:

Door gebruik te maken van onze website, ga je akkoord met ons

Cookie beleid